Amnesty International ar vrea ca prostituția să fie „drept al omului”

Fara indoiala, prostitutia este sclavia vremurilor moderne. Din pacate, importanta organizatie Amnesty International se afla de partea gresita a istoriei, avand in vedere solicitarea sa recenta de legalizare a acestei practici.

Prostitutia e o practica imorala care injoseste femeile si barbatii. Ca atare nu poate fi un „drept al omului”, in sensul in care legislatia internationala defineste acest termen. Ceea ce nu impiedica Amnesty International sa o promoveze cu zel. Intre 7 si 11 august, notoria organizatie internationala si-a tinut la Dublin reuniunea internationala in cursul careia a adoptat o rezolutie solicitand statelor lumii sa legifereze “dezincriminarea muncii sexuale” – “sex work”, un eufemism pentru prostitutie.

Pozitiile Amnesty International privind prostitutia accentueaza transformarea intr-o organizatie care promoveaza practici imorale si daunatoare. Pina astazi, insa, nu am dedicat un comentariu special exceselor si abuzurilor in care Amnesty insista. Oricum, criteriile folosite de board-ul organizatiei pentru evaluarea gradului de libertate al tarilor lumii devin tot mai bizare de la an la an. AI promoveaza avortul, „casatoriile” homosexuale si dezincriminarea relatiilor homosexuale. Dupa legalizarea „casatoriilor” unisex in Irlanda in mai, Amnesty a lansat o propunere de legalizare a avortului prin intermediul unui raport de peste 100 de pagini. Iar acum, promoveaza prostitutia ca o forma de expresie a “libertatii sexuale”.

Amnesty International nu mai este ce a fost cu decenii in urma, cind inca isi avea rostul iar obiectivele sale erau bine definite si apolitice. Acum, insa, sunt difuze si partinitoare. Amnesty a fost fondata pentru monitorizarea si promovarea la nivel international a drepturilor fundamentale ale omului, asa cum ele sunt inscrise in Declaratia Universala a Drepturilor Omului (1948). Rapoartele anuale erau primite cu mult respect de alte organizatii internationale si guverne, care considerau ca Amnesty detinea o importanta expertiza in domeniul drepturilor omului, iar informatiile furnizate erau larg acceptate. Intre timp, Amnesty si-a mutat centrul de interes, pentru a-si justifica bugetul urias. In ultimele decenii, abuzurile asupra drepturilor omului au cunoscut o descrestere semnificativa la nivel global, cauzata de prabusirea comunismului in Europa de Est si Uniunea Sovietica, colapsul dictaturilor militare din America de Sud, eliminarea segregatiei rasiale in Africa de Sud (sistemul de apartheid), sfarsitul dictaturilor Europei Mediteraneene (Spania si Portugalia), prabusirea sistemului colonial si globalizarea. Au fost si alti factori, dar se poate spune ca, in general, situatia drepturilor omului la nivel global s-a imbunatatit. In ultimele decenii, se observa incalcari ale drepturilor omului mai degraba din partea unor grupuri private decat a statelor si guvernelor. Exemple evidente in acest sens sunt traficul de fiinte umane si globalizarea practicilor imorale, cum ar fi prostitutia – sclavia moderna.

„Să plătești o prostituată înseamnă să finanțezi traficul de ființe umane.” Campanie antiprostituție în Luxemburg
„Să plătești o prostituată înseamnă să finanțezi traficul de ființe umane.” Campanie antiprostituție în Luxemburg

Amnesty International si revolutia sexuala

Revolutia sexuala a afectat si ea, in rau, perspectiva Amnesty International.

Nivelul de libertate al unei tari e definit, cum spuneam mai sus, si de legislatia privind sexualitatea si moralitatea. Iar cind Amnesty International isi alatura vocea celei a organismelor internationale precum ONU, presiunea asupra tarilor mici si ramase fidele principiilor morale traditionale e imensa. Acesta este cazul avortului, pe care Amnesty il considera „un drept al omului” sub sloganul seducator “my body my rights” (“trupul meu, drepturile mele”).

Iar acum, prostitutia. Unul dintre subiectele tratate la reuniunea de la Dublin a fost dezincriminarea prostitutiei, numita, in termeni ambigui, „industria sexului” („sex industry”). Amnesty isi cladeste pozitia pe notiunea ca “expresivitatea sexuala” e o nevoie fundamentala; in conformitate cu ideologia drepturilor omului care domina gandirea occidentala, orice nevoie devine un drept. E o doctrina folosita si de homosexuali pentru a se apara impotriva celor care critica manifestarile obscene si vulgare prilejuite de marsurile homosexuale, de exemplu, nuditatea si orgiile sexuale savarsite in public.

O extensie a acestei gandiri este ca persoanele cu dizabilitati au si ele dreptul sa-si exprime sexualitatea si ca autoritatile au obligatia sa le faciliteze accesul la relatii sexuale! Unele tari deja faciliteaza acest “drept” finantindu-l din fondurile publice. Olanda, de exemplu, plateste prostituate ca sa viziteze barbatii cu dizabilitati o data pe luna pentru a intretine relatii sexuale cu ei. La fel, un danez suferind de dizabilitate a pretins, intr-un articol publicat de BBC, ca are dreptul sa i se aduca acasa, pe cheltuiala statului, o prostituata. La fel, in Marea Britanie exista un fond public special alocat pentru persoanele cu dizabilitati ca acestea sa viziteze „casele de toleranta”. Un caz cu totul iesit din comun a fost al unui tinar de 21 de ani, dizabil, caruia guvernul britanic i-a finantat o calatorie la Amsterdam pentru a intretine relatii intime cu o prostituata.

Gurile rele spun ca in spatele initiativei lui Amnesty stau promotorii prostitutiei. Nu ar fi exclus, considerind ca, la urma urmelor, la nivel global prostitutia genereaza 99 de miliarde de dolari anual!

Hollywood-ul si femnistele infrunta Amnesty International

Alarmate, cateva actrite de la Hollywood au adresat, pe 22 iulie, o scrisoare catre Amnesty International. Scrisoarea e neobisnuit de critica si a fost semnata de sute de personalitati si organizatii neguvernamentale din toata lumea. Ea atentioneaza ca legalizarea prostitutiei si relaxarea regulamentelor privind prostitutia au rezultat in cresterea fara precedent a numarului de persoane traficate pentru sex. Un exemplu e Germania, unde in 2002 guvernul a relaxat regulamentele care controlau industria prostitutiei. Relaxarea nu a dus, asa cum se afirmase inainte, la protejarea femeilor si prostituatelor; dimpotriva, rezultatul a fost o explozie fara precedent a numarului caselor de toleranta, care a atras dupa sine o crestere semnificativa a traficului de femei. Majoritatea fetelor vin din Europa de Est, Africa, Asia si America Latina. Mass media germana s-a lansat agresiv impotriva prostitutiei, etichetind Germania “Bordelul Europei”. Situatia a devenit atit de ingrijoratoare, incat in 2014 un grup de experti germani au cerut guvernului sa abroge legile din 2002, notind efectele negative psihologice si traumele fizice ale fetelor care se prostitueaza ori sunt traficate pentru sex.

O explozie in numarul femeilor traficate pentru prostitutie a fost observat si in Olanda, unde prostitutia este legala din 2000. Pina la 90% dintre femeile traficate pentru sex in Olanda sunt din Europa de Est, Africa si Asia.

Fara o industrie vie a sexului, afirma scrisoarea actritelor din Hollywood, nu ar exista trafic de fiinte umane pentru sex (“Without a vibrant sex industry, there would be no sex trafficking”).

De exemplu, anual in India intre 2 si 3 milioane de femei si fete sunt exploatate sexual. Intr-un limbaj mai putin politicos, asta inseamna ca in India se prostitueaza anual intre 2 si 3 milioane de femei si fete tinere. Infanticidul fetelor nenascute a redus numarul de femei disponibile pentru a deveni sotii numarului excedentar de barbati. Aceasta a rezultat in prostitutie si trafic de femei la niste proportii uriase.

Vanzarea si cumpararea de servicii sexuale, adauga scrisoarea, nu pot fi concepute ca drept al omului. Serviciile sexuale inseamna exploatarea femeilor de catre barbati si duc la inegalitate intre sexe (“prostitution as a cause and consequence of gender inequality”). Scrisoarea face referinta si la o rezolutie adoptata de Parlamentul European in 2014, care cere statelor membre sa dezincrimineze vanzarea de servicii sexuale si sa penalizeze cumpararea lor. Adica femeile care se prostitueaza sa nu fie penalizate, dar barbatii care le cumpara serviciile sa fie.

 

Amnesty International si globalizarea

Rezolutia adoptata Amnesty International este ingrijoratoare si din alt punct de vedere. AI beneficiaza de bugete uriase, au un numar imens de membri si filiale in multe tari ale lumii, in general are o mare infuenta si putere si uneori tinde sa aduca atingere suveranitatii, substituindu-se parlamentelor nationale. AI si altele organizatii de acelasi tip sunt acele „organizatii de guvernare globala” despre care scria Jonathan GS Koppel in cartea sa World Rule: Accountability, Legitimacy, and the Design of Global Governance (2010). Koppel atrage atentia asupra pericolelor pe care acestea le prezinta pentru democratie si guvernarea suverana. Regulile si politicile nationale tind sa fie adoptate mai putin de cei alesi democratic si mai mult prin presiunea externa exercitata de grupuri transnationale, pe care nimeni nu le alege si care nu reprezinta pe nimeni.

In final, va recomandam un articol pe tema „Amnesty International si prostitutia” la Mercatornet.com, precum si raportul “Conexiunile dintre pornografie, prostitutie si trafic de fiinte umane” de Melissa Fairley, ale carui concluzii sunt relevante:

  • aproape jumatate dintre prostituate au avut cel putin o incercare de suicid
  • 80% din prostituate declara ca au fost agresate de „pesti” sau clienti
  • aproape 70% dintre prostituate au inceput sa se prostitueze inainte de 17 ani, iar in SUA, varsta medie a intrarii in prostituei este 12 ani.