Se cere incriminarea prostitutiei in UE

Peste 200 de organizaţii de drepturi ale femeilor cer criminalizarea prostituţiei în Uniunea Europeană, iniţiind un proiect de recomandări legislative destinate membrilor Parlamentului European, relatează BBC News online.

O purtătoare de cuvânt a campaniei a declarat pentru BBC că “prostituţia este o formă de violenţă, un obstacol în calea egalităţii de gen şi o poartă deschisă în calea dezvoltării crimei organizate”. The European Women’s Lobby (EWL), organizaţia care conduce campania, doreşte ca statele membre să implementeze şase măsuri cheie, printre care criminalizarea tuturor formelor de prostituţie şi crearea unor programe eficiente pentru reinserţia pe piaţa muncii a fostelor prostituate. “Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înţelegem despre prostituţie este că raporturile sexuale contra cost sunt o formă de violenţă care nu ar trebui acceptată”, a declarat pentru BBC Pierrette Pape, purtătoarea de cuvânt a EWL. “Dacă înţelegem asta, atunci putem iniţia politici complete, care pot schimba mentalităţi şi pot promova egalitatea între femei şi bărbaţi”.

Oponenţii acestui proiect susţin faptul că această măsură poate amplifica riscul violurilor sau violenţei împotriva femeilor. Sindicatul Internaţional al Prostituatelor, precum şi alte asociaţii din domeniu consideră că măsura ar putea avea efecte periculoase deoarece în loc să oprească industria, ar trimite-o mai adânc în subteran şi că cea mai bună măsură pentru îmbunătăţirea situaţiei ar fi creşterea transparenţei şi un program de legi mai bine definite. În Olanda, Germania şi Austria, prostituţia funcţionează ca orice alt sector economic, fiind înregistrată la stat.

EWL citează exemplul Suediei, unde nivelul prostituţiei s-a înjumătăţit de când sexul pe bani a fost scos în afara legii acum aproape un deceniu. Prin contrast, Olanda, ţara în care prostituţia a fost decriminalizată, nu s-a constata o îmbunătăţire a condiţiilor femeilor. Pape explică faptul că este nevoie de o legislaţie internaţională, deoarece traficul de fiinţe umane nu cunoaşte graniţe politice sau geografice.

Până acum 36 de deputaţi europeni s-au declarat în favoarea proiectului. Uniunea Europeană deţine autoritatea legislativă asupra fenomenului prostituţiei, însă anul 2013 pregăteşte un program de legi destinate traficului de fiinţe umane. În prezent Uniunea Europeană analizează diferitele abordări ale fenomenului, urmând să elaboreze un raport complet în 2016. (Income Magazine, 4 decembrie 2012)