Noul Cod Penal: Dezlegare la incest şi prostituţie

Articol apărut în publicația constănțeană „Liderul de opinie”. Remarcabilă este în special schimbarea opiniei dlui Valentin Cioclei, unul din cei mai cunoscuți profesori de drept penal din România.

Veşti bune pentru practicantele celei mai vechi meserii din lume. Mult aşteptatul şi trâmbiţatul Cod Penal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013, nu mai incriminează prostituţia. Altfel spus, în codul ce va intra în vigoare de la anul, prostituţia va fi pe picior de egalitate cu trecerea unui pieton pe culoarea roşie a semaforului. Mai mult decât atât, prostituţia nu este nici interzisă, nici admisă, această activitate fiind catalogată doar o contravenţie şi se pedepseşte cu amendă. Cu toate că mai mulţi politicieni au cerut legalizarea prostituţiei, cei care au lucrat la elaborarea Noului Cod Penal (NCP) nu au vrut nici în ruptul capului acest lucru, drept pentru care fetele care doresc să-şi vândă trupul pentru o bucată de pâine o pot face liniştite. Silviu Prigoană s-a arătat cel mai intrigat de faptul că în condiţiile în care prostituţia nu mai e infracţiune, parlamentarii i-au respins proiectul de lege privind legalizarea acestei activităţi. „Eu doream ca statul să aibă un control medical şi fiscal asupra fenomenului, însă nimeni nu a fost de acord. Dar acum nu mai înţeleg nimic. Nici nu le controlăm sanitar, să nu răspândească boli, nici nu le taxăm ca să aducem bani la buget. În schimb, le lăsam în voia lor pe stradă şi ne mulţumim să le mai dăm o amendă, pe care oricum nu o plătesc”, a spus deputatul.

Prostituata Auris poate scăpa de puşcărie

Conform actualului Cod Penal, femeile sau bărbaţii prinşi că practică prostituţia riscă pedepse cu închisoarea între trei luni şi trei ani. În câteva săptămâni, o veche clientă a poliţiştilor, Auris, care se încălzea prestând un sex oral unui bărbat înfrigurat, a fost prinsă în flagrant de poliţişti care i-au întocmit dosar penal. Oferta tinerei a fost de nerefuzat, ţinând cont de tariful de iarnă pe care-l practica: 30 de lei oralul. În afara faptului că oamenii legii i-au întrerupt partida de sex, prostituata s-a ales şi cu dosar penal şi riscă să ajungă după gratii pentru următorii trei ani, mai ales că nu este la prima abatere, pe numele ei fiind emise, de-a lungul anilor, sute de amenzi.

Proxeneţii – la răcoare, fetele – pe centură

În Codul Penal, prostituţia nu mai este pedepsită cu închisoare, ci doar cu amenzi. Sigur, proxeneţii nu scăpa de închisoare, aceştia riscând să primească până la 10 ani. Este foarte interesant câţi „peşti” vor ajunge la închisoare din 2013, şi cum vor dovedi oamenii legii că aceştia le-au forţat pe fete să se prostitueze, când cele mai multe dintre ele stau la cheremul „peştilor” de plăcere! Articolul 211, din Codul Penal la alin. 1 si la alin. 2, prevede „determinarea sau înlesnirea practicării prostituţiei ori obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către una sau mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, cât şi „în cazul în care determinarea la începerea sau continuarea practicării prostituţiei s-a realizat prin constrângere, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Prea puţine fetiţe la puşcărie

Pentru a justifica scoaterea din codul penal a prostituţiei ca infracţiune, unul dintre experţii care au contribuit la redactarea Codului Penal, profesorul universitar, Valerian Cioclei, a explicat faptul ca în închisori, în fiecare an, întrau pentru prostituţie, în medie, 15 femei, ceea ce este în contradicţie totală cu ceea ce se întâmplă în realitate, deoarece pe străzi sunt mult mai multe femei care practica prostituţia. Din acesta cauză, pentru a da o şansă femeilor de a putea să ceară ajutor, prostituatele nu mai ajung la închisoare. „Nu severitatea pedepselor, ci siguranţa aplicării lor are un efect preventiv”, a spus Cioclei. La scurt timp după aceste declaraţii, profesorul universitar revine cu alte declaraţii pe un site specializat în drept şi declară că a greşit: „ca membru înjurat al imoralei comisii mă grăbesc să îmi fac autocritica şi să admit, încă de la început, că am greşit. Prostituţia nu trebuia să fie dezincriminată, ci pedepsită mai aspru, incriminată mai cuprinzător şi mai moralizator. În primul rând, trebuia să incriminăm şi cumpărătorul de favoruri sexuale. Cu ce este mai moral clientul faţă de vânzător, atunci când tranzacţia în sine este socotită imorală. De ce să ne abatem mânia proletară numai asupra amărâtei care, poate se vinde doar pentru că nu are ce mânca, nu şi asupra „generosului” care îi oferă „mijloacele de existenţă”, cum spune actualul Cod. Foamea propriu-zisă este oare mai condamnabilă decât foamea de sex? Dacă vrem să fim morali, hai să fim până la capăt. Sau măcar să gândim economic: fără cerere oferta moare de la sine”.

Din 2013, incestul va fi legal

Surprizele cu care vine Noul Cod Penal sunt incredibile. O altă infracţiune care scapă nepedepsită de la 1 ianuarie 2013 este incestul. Pe motiv că nimeni în România nu a fost pedepsit pentru incest, gânditorii NCP au hotărât ca incestul între două persoane majore să nu mai fie pedepsit. „Rămân incriminate violul incestuos şi actul sexual incestuos cu un minor. Noul text nu mai pedepseşte relaţia incestuoasă între două persoane majore, deoarece incestul este o practică imorală, dar nu ilegală şi are legătură cu patologia medicală”, a spus profesorul Cioclei . El a adăugat că nu a auzit de persoane care să fie pedepsite pentru incest în România şi că, la redactarea Codului Penal, experţii s-au gândit şi la un potenţial ajutor pe care aceste persoane l-ar putea primi. Largheţea NCP merge până acolo, încât, femeia care îşi întrerupe singură sarcina, de peste 17 săptămâni, nu va mai fi pedepsită. Acest fapt este stipulat expres în noul Cod Penal, articolul 199, la alin. 9: „Nu se pedepseşte femeia însărcinată care îşi întrerupe cursul sarcinii”.