Prostituatele mor repede. Rata deceselor, de 40 de ori mai mare decat a populatiei generale

Claudia Marcu, Gardianul, 13.02.2008

Statisticile arata ca femeile care vånd servicii sexuale au o rata a mortalitatii de 40 de ori mai mare decåt a populatiei generale. Decesele prostituatelor sunt aproape intotdeauna de tip violent.

Prostitutia nu va fi legalizata in Romania. Aceasta a fost concluzia dezbaterilor organizate ieri la Palatul Parlamentului. La eveniment au participat, alaturi de Asociatia Caritas, membrii conducerii Senatului, ai Patriarhiei Romane, precum si ambasadorul Mark Lagon, directorul Directiei de Monitorizare si Combatere a Traficului de Persoane din Departamentul de Stat SUA. Vicepresedintele Senatului, Norica Nicolai, s-a pronuntat impotriva legalizarii prostitutiei, considerand ca incalca normele morale si crestine ale societatii romanesti. Ambasadorul Lagon a salutat implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in combaterea fenomenului prostitutiei si s-a aratat interesat in sustinerea BOR si a celorlalte culte religioase in diminuarea victimelor acestui flagel social. PF Daniel a subliniat ca prostitutia submineaza demnitatea fiintei umane si unitatea familiei. Asociatia Caritas Bucuresti, împreuna cu partenerii sai, nationali si internationali,

a initiat un amplu program de informare si constientizare a opiniei publice si în special a grupurilor- tinta, încercând sa atraga atentia asupra fenomenului prostitutiei. Reprezentantii asociatiei sustin ca rata ridicata a mortalitatii, bolilor si traumelor fizice si psihice in randul femeilor care practica prostitutia demonstreaza ca guvernele trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a elimina prostitutia, care este o forma de violenta împotriva femeii si o crima împotriva demnitatii umane. “În definitiv, legalizarea prostitutiei mareste numarul de persoane traficate în acest scop, transforma pestii în onesti oameni de afaceri si abandoneaza victimele unui sistem inuman de tratament din partea clientilor”, este de parere dr. Janice Raymond, director al organizatiei Coalitia împotriva Traficului de Femei (CATW), organizatie internationala care se lupta cu acest flagel în toata lumea. Conform datelor furnizate de catre Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) si de catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF), în 2006, în România au fost traficate 2.285 de persoane. Din totalul victimelor, cel mai numeros segment este constituit de catre femei cu vârsta cuprinsa între 18-25 de ani (43,85%), urmat de cel al femeilor cu vârsta mai mare de 25 de ani (18,60%), de barbati cu vârsta peste 25 de ani (15,97%) si cel al minorelor între 14-17 de ani (11,9%).

În anul 2006, din totalul victimelor identificate de catre structurile specializate ale politiei, 63,5% au fost traficate în scopul exploatarii sexuale, 27,31% în scopul exploatarii prin munca, 8,01% pentru cersetorie, iar 1,18% au fost exploatate prin alte forme. În anul 2007, conform datelor furnizate de DIICOT, pana la data de 30 iunie, un total de 1.549 de persoane au fost traficate, dintre care 170 în interiorul României si 1.379 în exteriorul tarii. Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii privind situatia traficului de persoane în anul 2007 estima ca, la nivel mondial, sunt traficate anual aproximativ 600.000 – 800.000 de persoane, în aproximativ 80% din cazuri fiind vorba de femei si fete.

Leave a Reply