Legalizarea prostituţiei întăreşte mafia

Studii. Bordelurile nu rezolvă totul: Legalizarea prostituţiei întăreşte mafia

Dorina Enciu, Gandul, 03.10.2007

Printre consecinţele enumerate de specialişti: extinderea traficului de femei, a corupţiei, a spălării banilor * Evident, peştii devin oameni de afaceri

Atunci când o ţară lega­lizează prostituţia, „practic legiferează mul­te aspecte care ţin de criminalitate şi de in­dustria sexului”, a declarat dr. Janice G. Raymond, profe­sor emerit al Universităţii din Massachusetts, în cadrul con­ferinţei “Consecinţele legali­zării prostituţiei în Romania”.

Evenimentul a avut loc, ieri, la Casa de Cultură a Ministerului Internelor, şi a fost organizat de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane îm­preu­nă cu specialişti din De­par­ta­mentului de Stat al SUA.

Una dintre consecinţele imediate ale legiferării pros­tituţiei e camuflarea şi ex­tinderea spălării banilor, mărirea consumului de droguri, dar mai ales legiferarea şi ex­tin­derea traficului de fi­inţe umane, în primul rând a traficului de femei. “Nu ara­reori, banii din industria sexului ajung direct în buzunarele po­liticienilor şi finanţează cam­panii electorale”, a mai declarat dr. Raymond.

Modelul olandez de “disponibilizare” a prostituatelor

Ideea că legalizarea prostituţiei limitează şi controlează fenomenul prostituţiei şi puterea criminalităţii organi­za­te este total falsă. Efectul este exact opus, sunt de părere specialişti care studiază feno­menul.

La sfârşitul lunii septembrie, primarul Amsterdamului, Job Cohen, a hotărât să desfiinţeze o treime dintre casele de to­le­ranţă din oraşul său, deşi în Olanda prostituţia este legalizată. Cohen şi-a mo­tivat decizia tocmai prin faptul că diverse forme de criminalitate organizată, printre care traficul de femei, consumul şi traficul de droguri, spalarea banilor, activităţi de tip mafiot s-au extins atât de mult în zonele căutate pentru practicarea prostituţiei încât autorităţile nu au mai putut face faţă.

“În ţara noastră, prostituţia nu a fost încă legalizată dar eu cred că în primul rând ar trebui dezincriminată, deci ar trebui ca legea să nu mai considere prostituţia un delict. Atâta timp cât legea condamnă prostituţia, prostituatele nu vor putea să dea declaraţii împotriva proxeneţilor, pentru că s-ar pune singure în pericol. Şi dacă nu există declaraţiile prostituatelor, proxeneţii nu pot fi prinşi atât de uşor”, a declarat Adina Tanislav, inspector principal de Poliţie din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Noile valuri UE cochetează cu legalizarea

Legalizarea prostituţiei este o politica greşită, consideră din ce în ce mai mulţi specialişti, după ce au studiat fenomenul în mai multe ţări. Prin legalizarea prostituţiei, peştii devin oameni de afaceri, industria sexului ia amploare aşa cum s-a întâmplat în multe dintre ţările în care cea mai veche meserie din lume a devenit legală.

“În ţările admise recent în Uniunea Europeană, în România, în Bulgaria dar şi în alte state, se fac presiuni din partea membrilor vechi ai Uniunii pentru ca prostituţia să fie legalizată, chiar dacă efectele nu sunt numai dintre cele pozitive.

Leave a Reply