Prostituţie înainte de majorat

Marea majoritate a “profesionistelor” din Romania isi practica meseria in bordeluri ilegale, camere inchiriate, in autovehiculul clientului, in hoteluri, dar si in parcuri, triaje sau parcari

Practicarea prostitutiei incepe, in majoritatea cazurilor, inainte de majorat si multe dintre “protagoniste” au trecut printr-o institutie de protectie a copilului, devenind astfel mult mai vulnerabile la traficul de persoane, potrivit unui studiu al Asociatiei Romane Anti-SIDA lansat ieri. Studiul, cel mai amplu facut pana in prezent in Romania, releva aspecte ingrijoratoare privind situatia persoanelor care practica sexul comercial si riscurile legate de activitatea lor.

Pentru prima oara un astfel de studiu a inclus aproape 400 de persoane din 12 localitati, din toate regiunile tarii. Marea majoritate a femeilor intervievate practica prostitutia in bordeluri ilegale, camere inchiriate, la domiciliul lor sau in autovehiculul clientului, in hoteluri, dar si in parcuri sau in apropierea cailor principale de transport, triaje sau parcari. Relatiile cu clientii sunt, in marea majoritate a cazurilor, intermediate de catre proxeneti sau combinatori, fiind rare cazurile in care femeile lucreaza pe cont propriu. La momentul studiului, 8% dintre persoanele intervievate erau minore, dar peste 60% dintre respondente au declarat ca erau minore cand au inceput practicarea prostitutiei, 11% chiar inainte de implinirea varstei de 14 ani. Din totalul persoanelor intervievate, peste 30% declara ca au fost vandute sau cumparate.

Procentul celor traficate creste semnificativ in anumite zone, atingand 52% in Constanta si 42% in Bucuresti. Mai bine de 11% au consumat heroina pe cale injectabila, in Capitala inregistrandu-se ponderea cea mai mare, respectiv peste o treime din cale intervievate. Persoanele incluse in studiul privind practicarea sexului comercial provin din toate regiunile tarii si au, in general, un nivel de educatie foarte scazut -12% nu au frecventat niciodata scoala si aproape jumatate au facut mai putin de opt clase. Peste 20% dintre cele intervievate au trecut printr-o institutie de protectie a copilului, lucru care poate sa fi determinat si o vulnerabilitate mai mare la trafic, peste 45% dintre acestea au fost vandute sau cumparate, dublu fata de cele care au crescut in familii. Acelasi studiu arata ca, desi peste 90% dintre repondente au auzit de HIV/SIDA, doar 20% folosesc prezervativul cu toti partenerii sexuali.

Veniturile din activitatea de prostitutie nu sunt insa foarte ridicate, ele variind intre 700 si 1.500 de lei noi pe luna, in functie de zona. Peste 11% dintre cele intervievate isi completeaza veniturile din alte activitati, inclusiv din donarea de sange. Marea majoritate a persoanelor intervievate sustine legalizarea prostitutiei.

(ZIUA – SOCIAL – Miercuri, 12 aprilie 2006)

Leave a Reply