Europa de Est, paradis pentru “sclavia modernă”

Timp de trei zile, sub egida ONU, zeci de tineri europeni au incercat sa gaseasca solutii pentru limitarea traficului de fiinte umane din Europa de Est

O posibila legalizare a prostitutiei in statele din sud-estul Europei ar avea ca efect incurajarea traficului de fiinte umane in aceasta zona a continentului. Aceasta a fost una din ideile asupra careia s-au pus de acord multi dintre studentii europeni care au participat zilele trecute la conferinta privind “Traficul de femei si copii in sud-estul Europei”. La acest eveniment au participat zeci de studenti si de alti tineri intelectuali din toate zonele Europei, conferinta fiind organizata la Belgrad de Asociatia Serbiei pentru Natiunile Unite (UNAS), organizatie care face parte din Federatia Mondiala a Asociatiilor ONU (WFUNA).

In cadrul conferintei, trimisul ZIUA a aratat ca 75 la suta din numarul total al persoanelor traficate in decursul unui an pe intreaga planeta sunt in realitate traficate pentru exploatare sexuala (prostitutie fortata), conform statisticilor publicate de Departamentul de Stat al SUA. Astfel, pentru a lupta cu eficienta impotriva traficului de persoane in sud-estul Europei, este necesar nu numai ca statele europene sa controleze cauzele acestui flagel, ci simultan sa incerce sa elimine pe cat posibil cererea pentru exploatare sexuala comerciala, deoarece aceasta alimenteaza “piata” traficului de fiinte umane, a amintit reprezentantul ZIUA in discursul sau.

Prin urmare, o teoretica legalizare a prostitutiei in tarile sud-est-europene ar oferi practic o piata legala uriasa pentru traficantii de fiinte umane. O astfel de situatie este prezenta in tarile vest-europene care au legalizat prostitutia, si unde, conform statisticilor organizatiilor de protejare a drepturilor omului, majoritatea prostituatelor sunt in realitate femei est-europene traficate de retele de trafic de fiinte umane. Prin urmare, majoritatea prostituatelor din tarile vest-europene “presteaza” servicii sexuale impotriva vointei lor, si nici macar nu beneficiaza de banii incasati pentru aceste servicii, acesti bani ajungand la retelele de trafic de persoane care le retin prizoniere – retele formate in principal din cetateni ai statelor est-europene.

Fortele de protectie a pacii hranesc traficul de femei din Kosovo

De asemenea, mai multi participanti au tinut sa sublinieze ca regiunea Kosovo ramane un “paradis” al traficului de fiinte umane, unde un numar urias de femei, printre care mii de femei de cetatenie romana sau moldoveana, sunt anual victime ale relatiilor sexuale fortate. Din nefericire, cei care incurajeaza traficul de femei in aceasta regiune – prin consumarea serviciilor de prostitutie – sunt in principal militarii din contingentele de mentinere a pacii din Kosovo – KFOR si MINUK. Iar cum acestea sunt compuse in principal din militari central sau vest europeni (dar si americani), pentru traficul de persoane din Kosovo pot fi considerate responsabile atat statele de provenienta a persoanelor traficate (deci state est-europene) cat si statele care furnizeaza consumatorii acestor produse (inclusiv statele vest-europene). Prin urmare, cei mai multi dintre participantii la conferinta de la Belgrad au solicitat ca statele care detin contingente de mentinere a pacii in Kosovo sa se implice in combaterea traficului de fiinte umane din sud-estul Europei la fel de mult ca si tarile de origine a acestui trafic – statele din estul Europei. Pe de alta parte, alti participanti la conferinta au aratat ca acest lucru nu schimba realitatea: tarile est-europene sunt cele care sunt sursa si permit traficul de fiinte umane, si ar trebui sa lupte cel mai mult impotriva traficului de fiinte umane, deoarece este vorba de protejarea propriilor cetateni.

De asemenea, in cadul conferintei s-a mentionat ca o mare problema cu care se confrunta procesul de lupta impotriva traficului de fiinte umane in sud-estul Europei este coruptia existenta in cadrul oficiilor nationale de combatere a traficului de fiinte umane din tarile de origine a traficului si chiar legaturile dintre aceste oficii de stat si retelele de traficanti.

Desi participantii la conferinta ONU organizata in Uniunea Serbia si Muntenegru nu au reusit sa adopte o strategie revolutionara pentru limitarea traficului de femei in sud-estul Europei, totusi mai multe idei si recomandari salutare au fost incluse intr-o rezolutie formala. Astfel, in cadrul masurilor de prevenire, participantii s-au pus de acord sa solicite statelor sud-est europene sa dezvolte cat mai mult constiinta publicului fata de pericolul traficului de fiinte umane, in principal prin includerea acestui subiect in educatia scolara a tinerilor inainte ca ei sa devina potentiale victime ale traficului.

Pentru reabilitarea victimelor traficului, participantii au cerut tarilor occidentale pe teritoriul carora persoanele traficate sunt descoperite si salvate sa permita victimelor obtinerea de cetatenie si de o noua identitate, deoarece intoarcerea in tara de origine a persoanelor traficate le aduce din nou in puterea traficantilor. In dezbaterile privind pedepsele pentru persoanele care consuma prostitutie in cazul unor femei despre care stiu ca sunt traficate a aparut si ideea castrarii. Astfel, a existat propunerea ca atunci cand un barbat este surprins ca foloseste serviciile sexuale ale unei femei despre care stie ca este traficata si este condamnat de mai multe ori la rand, acesta sa poata fi castrat. Totusi, aceasta idee nu a primit sprijinul majoritatii participantilor la conferinta.

Ramane de vazut daca Organizatia Natiunilor Unite are sau nu forta coercitiva de a implementa masurile de mai sus in sud-estul Europei si de a limita cu efect traficul de fiinte umane din regiune.

(Corespondenta din Belgrad de la George COMAN, Ziua, 28 martie 2005)

Leave a Reply