La Amsterdam va fi înălţat un monument dedicat prostituatelor

HAGA, 17 ianuarie / Conform Asociaţiei Presei Independente citată de RIA Novosti şi pagina românească Mdn.md, la sfîrşitul lui martie pe strada „felinarelor roşii” din Amsterdam va fi dezvelit primul în lume monument dedicat prostituatelor.

Monumentul este conceput în semn de „respect faţă de prostituatele din întreaga lume”. Ideea instalării unui asemenea monument aparţine fostei prostituate Mariska Majoor, care acum zece ani a înfiinţat în Amsterdam Centrul de Informare în domeniul prostituţiei. Autorul acestei “opere de artă” este sculptoriţa olandeză Els Rijerse.

Sculptura de bronz va fi instalată pe piaţa din capitală alături de Biserica Veche şi reprezintă „un chip de femeie care stă bine pe picioare, cu mîinile în şolduri şi cu o privire foarte sigură)”. Ea va avea şi un nume care va fi anunţat în ziua dezvelirii monumentului.


După spusele dnei Majoor prin acest monument dînsa vrea „să exprime respectul faţă de milioanele de bărbaţi şi femei din întreaga lume care îşi cîştigă bucata de pîine practicînd cea mai veche profesie”. „În multe ţări prostituatele o duc foarte greu, ele nu se bucură de nici un respect. Şi această sculptură ar trebui să le dea forţe acestor bărbaţi şi femei”, – a comunicat pentru presă iniţiatoarea înălţării monumentului.

Deschiderea monumentului, probabil, coincide cu ziua uşilor deschise în cartierul prostituatelor din Amsterdam. Anul trecut cei interesaţi pentru prima dată au putut face o „excursie” prin încăperile în care femeile de moravuri uşoare îşi primesc clienţii. Ziua uşilor deschise a avut un mare succes şi s-a decis ca această zi să fie sărbătorită în fiecare an. După cum a spus Mariska Majoor, acţiunea e menită să schimbe atitudinea negativă a societăţii faţă de cea mai veche profesie în lume.

Leave a Reply